dilluns, 2 de maig del 2011

LA LLUITA DE LA IMMEDIATESA

El debat sobre si és més important la qualitat o la immediatesa va néixer amb la ràdio i la televisió. Amb la revolució digital i l’aparició de les xarxes socials com twitter i facebook, aquest debat està més viu que mai.

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Canyamars la 6a trobada de joves lectors organitzada per la Fundació Catalana de la Premsa Comarcal. Allà els estudiants de periodisme de diverses facultats dels Països Catalans han analitzat el futur de la premsa escrita i l’aplicació de les noves tecnologies. I un dels aspectes que s’ha debatut és la lluita entre els mitjans per aconseguir la immediatesa i com això afecta la qualitat.

Aquest matí ens hem despertat amb una d’aquelles notícies que ho eclipsen tot. Bin Laden ha estat mort per l’exèrcit nord-americà. La ràdio en parlava, a la tele en mostraven imatges i a internet tothom ho comentava. Twitter anava ple de missatges d’usuaris que opinaven sobre aquest fet. Els diaris, però, no en diuen res.

Avui clarament la partida de la immediatesa l’ha guanyat internet. Però pocs minuts després que es publiqués la foto del líder d’Al-Qaeda mort ja s’ha començat a qüestionar l’autenticitat de la imatge, i els rumors han començat a córrer. En canvi, demà, la premsa escrita anirà tard, però la certesa dels fets segur que estarà confirmada.

Internet és el present i sobretot el futur, però no n'hi ha prou amb ser ràpid, també s'han de contrastar les informacions. Els mitjans digitals han canviat i canviaran la manera de rebre les coses, però no poden canviar la manera de fer-les. El rigor i l'ètica que caracteritza el bon periodisme s' han de mantenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada